MO SR neplánuje zrušiť Multifunkčnú zásobovaciu základňu

27.10.2011 Poprad

Poprad 26. októbra (TASR) – Multifunkčnú zásobovaciu základňu (MZZ) Východ v Poprade Ministerstvo obrany SR v rámci reorganizácie rezortu zrušiť neplánuje. Minister obrany Ľubomír Galko pre TASR uviedol, že toto pracovisko vykonáva veľmi dôležité funkcie, bez ktorých by armáda a vojaci nemohli vôbec fungovať.
\"Patrí medzi pracoviská, ktoré nie sú možno toľko na očiach, ale o to viac je dôležité, aby tá logistika a tie systémy, ktoré sú na tomto pracovisku nastavené, fungovali stopercentne,\" konštatoval Galko. Aj práve preto sa rezort obrany rozhodol nerušiť toto zariadenie. \"Je to jedno z dvoch takýchto dôležitých pracovísk, druhé je v Nemšovej, rátame s týmto pracoviskom aj do budúcnosti, nechceme ho rušiť, naopak, ideme ho ešte posilniť,\" dodal minister. Rezort obrany chce do Popradu presťahovať prebytočný majetok a nepotrebné zásoby, s ktorými sa bude v zmysle legislatívy aj ďalej nakladať z Moldavy nad Bodvou.
\"Toto pracovisko zabezpečuje, aby sa v požadovanej kvalite a čase dostal materiál, ktorý je potrebný ku každodennej práci ozbrojených síl, na jednotlivé útvary a priamo k vojakom,\" doplnil Galko. Minister má na mysli potraviny a krmivo, výzbroj a výstroj, konštrukčný a špeciálny materiál, čiže náhradné diely do automobilov, mapy a pod.
MZZ Východ vznikla v Poprade v roku 1950 ako Potravinová základňa. Jej úlohou je okrem iného zabezpečiť pomoc a podporu orgánom krízového riadenia v okresoch Poprad, Stará Ľubovňa, Kežmarok, Levoča a Spišská Nová Ves. Zabezpečuje tiež vývoz a nakládku operačných zásob materiálu a zásob všetkých zásobovacích tried pre bojovú činnosti vojsk v poli. V súčasnosti tu pracuje takmer 180 ľudí, čo je naplnenosť na 94%.
Minister dopravy dnes okrem Popradu navštívil aj Gymnázium M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši, kde so študentmi diskutoval o armáde, zahraničných misiách a práci profesionálnych vojakov. Okrem toho v priestoroch Personálneho úradu v Liptovskom Mikuláši odovzdal ceny víťazom štyroch súťažných kategórií amatérskych fotografov a autorov prózy a poézie.
 

Vyberte región

mark